Jó terméskilátások az Európa-bajnok magyar csemegekukorica ágazatban

forrás: agroforum.hu

Nagyobb termést takaríthatnak be jelen állás szerint idén a hazai csemegekukorica-termesztők. Magyarország továbbra is vezető helyen áll mind a termelésben, mind a fagyasztott és konzerv késztermékek exportjában Európában, hangzott el a Syngenta kabai rendezvényén.

hazai feldolgozóipar az elmúlt évhez hasonlóan idén is mintegy félmillió tonna csemegekukorica feldolgozási kapacitással készült az idei szezonra, áll a Syngenta helyzetképében. Az exportpiacok árérzékenyek, de stabilak az idei évben. Egyedül a szezon kezdetén lehetett érezni némi bizonytalanságot a csökkenő a felvásárlási árak, és a termelés jövedelmezősége miatt.

 

2018-ban a zöldborsótermések nagyon rosszak lettek a kedvezőtlen időjárás miatt: a feldolgozók a tervezettnél 30-50 százalékkal kevesebb borsót dolgoztak fel. A gyenge borsótermés szinte egész Európára jellemző volt idén, ezért fokozott figyelem irányul a csemegekukoricára, a feldolgozók a borsókiesést részben több csemegekukorica feldolgozásával szeretnék pótolni. Idén minden eddiginél hamarabb érett be a csemegekukorica, ezért a legtöbb cég a borsófeldolgozás befejezése után azonnal átállt a csemegekukorica fogadására.

 

Az idei évben az enyhe, csapadékos tél és a meleg április kedvezett a csemegekukorica vetéseknek, mindenfelé jó kelésekkel találkozhattunk, ismertette Pereczes János, a Syngenta nagymagvú zöldségféléinek délkelet-európai menedzsere. A májusi száraz, meleg időjárás sem okozott nagyobb stresszt a csemegekukoricának, a csapadék általában még időben érkezett a nem öntözhető területekre is. Május végétől több helyen belvíz problémák nehezítették a termelést, de ezzel együtt az átlagosnál nagyobb a termés a betakarítás kezdete óta.

 

A szakember kifejtette: az enyhe tél miatt a csemegekukoricára veszélyes kártevők – a földi bolha, a vetési bagolylepke, a kukoricamoly, valamint a gyapottok bagolylepke – jelentősen felszaporodtak, de a termelők megfelelő védekezésével egyik fontos kártevő se okozott számottevő károkat, mindössze elszigetelten lehetett látványos kártételekkel találkozni. A védekezés megfelelő időzítésében segített a Syngenta kártevő-előrejelzési rendszere.

Idén az előző évinél és a sokévi átlagnál is nagyobb termés várható, de a csemegekukorica terület több mint fele augusztus közepe után lesz betakarítva, ezért még kockázatos a végső eredményt megbecsülni. Az utóbbi években nincs jelentősebb változás az európai csemegekukorica termelésben: Magyarország továbbra is vezető helyen áll mind a csemegekukorica termelésben, mind a fagyasztott és konzerv késztermék exportban Európában. Világszinten egyedül az Egyesült Államok előzi meg.

 

Pereczes János hangsúlyozta: a csemegekukorica viszonylag kis szegmense a nemzetközi zöldségtermelésnek, ám Európában stabil, lassan növekvő kereslet van az élelmiszernövény iránt. Egyes országok piacot befolyásoló intézkedései is közrejátszanak a csemegekukorica késztermék kereskedelmében: Törökországban importvám nehezíti a szállításokat, Izraelben viszont a hazai termelés támogatáscsökkenése az importot ösztönzi. Az Egyesült Államok – Egyesült Királyság közti szabadkereskedelmi megállapodásnak is lehetnek kedvezőtlen hatásai a hazai exportra.

 

 

A Syngenta piacvezető a csemegekukorica vetőmagok területén. A vállalat a legnagyobb csemegekukorica fajtaválasztékkal van jelen a hazai piacon, és évről-évre új hibridekkel jelentkezik. Idén két új fajta forgalmazását kezdték meg: a Strongstar az igen korai éréscsoportban javítja a termésbiztonságot és a feldolgozás hatékonyságát. A GSS 8529 M-nek pedig az ország déli termőhelyein lesz jelentősége, javított ellenállósága növeli a termelés biztonságát. Ez jól látszik az idei vetéseknél is.

A mai rendezvény résztvevőinek a precíziós technológiában rejlő lehetőségekről Sojnóczki István, a KITE technológia fejlesztési igazgatója tartott előadást. A szakember kifejtette: egy gazdaság átállása a precíziós gazdálkodási módra hozzávetőlegesen 2-4 éves folyamat. A technológia bevezetéséhez elsődlegesen más szemléletű gondolkodás, egyfajta paradigmaváltás szükséges. „A KITE Zrt. ebben a folyamatban úgy tud segíteni, hogy a technológiai elemek fejlesztésén túl egy automatizált online szaktanácsadási rendszer kialakításán dolgozik, mely a gazdálkodótól kapott valós időben rögzített információkat feldolgozza, értékeli és megalapozza a döntéseket. A tavalyi csemegekukorica kísérletek után idén tovább folytatódik az input anyagok precíziós kijuttatásának értékelése. Az első évi eredmények alapján az inputanyagok hatékonyabb felhasználása mintegy 10 százalékos terméstöbbletet eredményezett”, ismertette Sojnóczki István.

KÖVESSEN!